‘’FLIRT’’ veya KP.2 YENİ BİR VARYANT
‘’FLIRT’’ veya KP.2 YENİ BİR VARYANT

Son haftalarda JN.1'in varyantının artışı konuşulurken bir başka varyant grubuna dikkat çeken çalışmalar yayınlanmaya başladı. Bu yeni varyantların JN.1'in baskınlığını azaltacağı düşünülüyor. Bu grubun FLIRT olarak isimlendirilmesinin nedeni 2 spike mutasyonu; 456. pozisyondaki L için F ve 346. pozisyondaki T için R.

Yayınlanan yakın tarihli bir ön baskı* çalışmada, SARS-CoV-2 FLiRT varyantı KP.2'nin artan bulaşıcılık ve bağışıklık direnci özelliklerini ve epidemiyolojik etkisini analiz ettiler.

Spike (S) protein yapısında önemli değişiklikler ve mevcut aşılara karşı artan direnç gösteren JN.1 varyantı ve onun soyundan gelen KP.2'nin hızlı bir şekilde ortaya çıkması ve çeşitlenmesi, bunun halk sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak ve aşı geliştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekliliğinin altını çiziyor.

ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'da KP.2 için tahmin edilen Re JN1’den sırasıyla 1,22, 1,32 ve 1,26 kat daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. KP.2'nin yayılması hızlı; varyant frekansı Nisan 2024'ün başı itibarıyla Birleşik Krallık'ta %20'ye ulaştı ve bu da küresel olarak baskın soy olma potansiyeline işaret ediyor.

Diğer taraftan daha yüksek bulaşıcılığa rağmen KP.2'nin enfektivitesinin JN.1'inkinden önemli ölçüde daha düşük (10,5 kat) olduğunu gösteren çalışmaya göre KP.2'nin konakçı popülasyonlarda daha fazla yayılmak ve yerleşmek için farklı mekanizmalar kullanabilir.

JN.1'in yerine geçmek üzere olan FLIRT mutasyonlarının veya KP.2’nin önümüzdeki birkaç ay içinde küçük bir dalgacık yapabileceği ve çok daha fazla bağışıklık cevabına ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor. Güncellenmiş aşının FLiRT varyantlarına karşı ne kadar etkili olacağını belirlemek için tek değerli XBB.1.5 aşısı ile aşılanmış kişilerden alınan serumlar kullanılarak yapılan analizler değerlendirildi. Nötralizasyona duyarlılıkta 3,1 kat azalma ile önemli bir direnç sergilediği gösterildi. Bu artan direnç, KP.2'nin daha yüksek Re'sini kısmen açıklayabilir; bu, JN.1 ve diğer önceki varyantlarla karşılaştırıldığında bağışıklık tepkilerinden kaçma yeteneğinin arttığını gösterir.

Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2024.04.24.590786v1

Her hakkı saklıdır © DÜZEN SAĞLIK GRUBU POLİKLİNİĞİ
Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mah. 2400 Cad. No: 2 Çayyolu-Çankaya/ANKARA Tel: (0312) 240 02 22 Faks: (0312) 240 07 72