'EZBER BOZAN' İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI AŞISI
'EZBER BOZAN' İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI AŞISI

İngiltere'de yapılan çığır açıcı bir araştırma, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının (İYE) oral aşıyla dokuz yıla kadar önlenebileceğini gösterdi.

Kadınların yaklaşık yarısı ve erkeklerin yüzde 20'si, yaşlı insanlar için özellikle tehlikeli olan, düzensiz kalp atışına, yüksek tansiyona neden olan idrar yolu enfeksiyonundan mustariptir.

Hastanelerdeki idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle ölüm oranı 100'de 4'tür. Sıklıkla sepsise dönüşebildiği ve demansı daha da kötüleştirebildiği için bu oran 95 yaş ve üzeri kişilerde 10'da bire yükselir.

Uzun süredir devam eden bir denemede, hastalara üç ay boyunca her gün ananas aromalı bir aşı dil altından verildi ve ardından dokuz yıl boyunca takip edildiler. Aşı olmadan önce tüm katılımcılar tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonundan mustaripti. Bu takip süresince katılımcıların neredeyse yarısında (yüzde 48) enfeksiyon gözlenmedi. Kohort genelinde ortalama enfeksiyonsuz süre 54,7 ay (dört buçuk yıl) idi. Deneye katılanların yüzde 40'ı bir veya iki yıl sonra aşının ikinci dozunu aldı.

Genel olarak, aşı uzun vadede güvenliydi ve enfekte olsalar bile daha az şiddetli geçiriyorlardı ve sadece bol su içmek tedavi için yeterli olmuş ve katılımcıların çoğu aşının yaşam kalitelerini iyileştirdiğini dile getirmiş.

Şu anda devam eden ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi ediliyor, ancak antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar her geçen gün artıyor.

Uromune olarak bilinen aşı, İspanya merkezli ilaç şirketi Immunotek tarafından geliştirildi ve idrar yolu enfeksiyonuna neden olan en yaygın dört bakteriyi (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris ve Enterococcus Faecalis) içeriyor.

İngiltere’de yapılan bu araştırma bu hafta sonu Paris'teki Avrupa Üroloji Derneği (EAU) Kongresi'nde sunuldu. İspanya'da lisanslı olan aşının yakında Avrupa’nın tamamında kabul görmesi bekleniyor.

Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu

https://bjui-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bju.14067

Her hakkı saklıdır © DÜZEN SAĞLIK GRUBU POLİKLİNİĞİ
Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mah. 2400 Cad. No: 2 Çayyolu-Çankaya/ANKARA Tel: (0312) 240 02 22 Faks: (0312) 240 07 72